Friday, March 21, 2014

:: Random Photos From My Garden ::

assalammualaikum

before i start, lets pray for MH370.


okay. how are you? alhamdulillah me and my girl sihat walafiat. I am buzy lately with my own schedule. Mana with my work load yang semakin banyak, mana with all the travelling. aiyak. and my dearest cik chee dah school and she only want to do her homework with her mummy.

and the mummy lak kena buat her own homework. How?

well.. my gardening activity semua kena hold for a while. yang ada cuma yang ada dalam pot jer.
kat kuching kejap panas and kejap hujan. last month memang tak der hujan  for 2 - 3 weeks.
so i share the photo yang i capture from my new phone. :D
enjoy.

 This is a one of the cactus species and ada banyak anak. so.. kalau ada sapa2 yang nak. can PM me. :D 




 My Bunga Talang from ana. :D 

my sun flower in the pot. dont ask why. :D

that's all for now.


Friday, December 20, 2013

Monday, December 16, 2013

:: Bunga Gardenia ::

assalammualaikum

Sekarang ni memang musim hujan kan.
cik tuan tanah nak bercucuk tanam pun kena fikir 10 ribu kali.
hrmm.. tak per la..
tunggu hujan tu reda la skit.
bagi tempat yang kena banjir tu.
jagalah kesihatan dan perhatikan anak-anak kay.

nak kongsi gambar Bunga gardenia yang berbunga mekar...
yang ni dah banyak kali berbunga. Harum jer.
enjoys...






Wednesday, December 4, 2013

:: Kacang Botol lagi ::

salaam

ari tu cik tuan tanah ada tanam kacang botor kan.
lama gak dia tak berbunga..
until one day tu cik tuan tanah letak banyak baja..
baru lah nampak bunga nyer...
and now dah termakan dah sebab terlalu banyak sangat bunga and buah nya..
and yang paling happy adalah mak lah.
sebab stok sayur tak pernah habis. :D
so. nak share lah gambar kat bawah.
annyeong.





Tuesday, December 3, 2013

Daun Ubi Kayu Yang KerinTing ::


assalammualaikum

nak share gambar ni. Gambar daun ubi kayu yang kerinting. :D
my friend yang sama kerja bagi batang kayu ubi and suruh saya cuba tanam.
and then bila dah tumbuh sehat walafiat tu kan..
memang suka sangat sebab ianya curly.

and daun memang sedap.
my dad and my mum memang suka sangat tgh daun ubi ni,
lain dari yang lain kata nya.

itu jer yang nak sharekan. :D

daaa...

Monday, December 2, 2013

:: Mulberi Tree ::

assalammualaikum semua.
anneyeong

Lama rasanya tak update blog tanaman ini kan. 
so, kali ni nak update pasal my pokok mulberi yang dah mengeluarkan hasilnya. 
alhamdulillah..

so, kita kasi gambar jer la yer. :D 










Wednesday, October 16, 2013

:: Kacang Bendi ::

Rabu, 16 Oktober 2013

Assalammualaikum

nak kongsi satu gambar yang sempat cik tuan tanah snap last 2 weeks.
actually benih kacang bendi ni kawan sekerja yang kasi.
sebab minat sama kan... saya share benih sawi.. dia bagi benih kacang bendi..
so... main campak jer dalam pasu yang dah kosong...
ingatkan nak alihkan ke tanah bila dah besar skit..
tapi...
kerana kesibukan yang teramat sangat ...
akhirnya..
dia berbunga dan berbuah dari dalam pasu...
alhamdulillah..
petang karang cik tuan tanah ambik gambar kay...

Ini merupakan cubaan yang kedua tanam kacang bendi.
Cantik kan...sihat jer macam cik tuan tanah. ehek.
okla... nanti-nanti kita update lagi kay.